søndag 15. mai 2016

En måned igjen - Om herberger/hoteller og transport av ryggsekker

Hotell eller herberge?

Hva skal man velge?
 Det er et vel utbygget nettverk av herberger (albergues) langs hele vandringsveien fra Roncesvalles til Santiago de Compostela. Sjelden mer enn 5 kilometre fra hverandre. De er eid og drevet av forskjellige organisasjoner: Kommunale, kirkelige, diverse pilegrimsorganisasjoner eller helt private foretak.
I mange tilfeller er de som betjener disse herbergene ulønnede frivillige. Herbergene er billige, normalt €6-10 for en overnatting. De har også egen pilegrimsmeny, noe du også kan få langs hele ruten. Forutsetningen for begge er at du har pilegrimspass.
Overnatting skjer som oftest i flersengsrom, det kan være opptil 12 senger eller (kanskje) flere i et slikt rom. Du kan ikke bestille, men pilegrimene blir innlosjert etter hvert som de kommer inn. Prinsippet for tildeling av sengeplass er i utgangspunkt "første mann til mølla". men det gjøres unntak for gamle, svake og spesielt utslitte pilegrimer. Ved fulle lokaler, kan du bli henvist til neste herberge dersom du ser "fresh" ut.
Du kan bare bli der en natt, men det kan gjøres unntak ved sykdom eller hvis du av andre grunner må vente en dag for å fortsette vandringen.
Pilegrimene som bor på herbergene pleier å være på Veien rimelig tidlig, både fordi de første herbergene stenger tidlig på formiddagen og også fordi disse pilegrimene ønsker å komme seg fort av sted for å sikre seg plass der hvor de har planlagt å avslutte dagens etappe.
Pilegrimene er gjennomgående veldig omgjengelige og livet på herbergene ser ut til å være sosialt og kontaktskapende.

Slev har vi foretrukket å bo på hoteller. Her kan vi bestille og trekke oss tilbake til oss selv når vi ønsker det. Prisene har stort sett ligger mellom 500 og 1200 kroner på de hotellene vi har brukt. Ved spesielle tilfelle kanskje litt meir. Vi kunne kanskje ha spart inn litt på budsjettet enkelte steder, men siden vi bare har gått vandringer på 8-11 etapper, så ville det ikke gikk så store utslag.
Vi har vært på billige små, kjekke, private hoteller, nærmest hjem", og hoteller av forskjellig størrelse og kvalitet, også på Paradores med store rom og noen ganger til og med suiter.
Noen ganger savner vi nok den mer intime stemningen som nok finnes på herbergene, blant sure sokker, smatting og snorking, men vi treffer ofte på andre pilegrimer på hotellene også. Det er nok et økende antall som bruker hotell.  Vi har opplevd flere ganger å møte de samme pilegrimene på "våre" hoteller opptil 3-4 dager på rad, ja en gang selv om dette lå mange kilometer fra selve "Veien".

Valg av overnattingssted kan også være avhengig av priser og budsjett. Det er klart at bruk av hotell i den standarden vi normalt har valgt i 33-34 netter, vil tære godt på pengepungen. Jeg skulle tro at, dersom vi noen gang kom til å gå heile vandringen i et strekk, så hadde vi nok vurdert å overnatte på herberge innimellom.

"Vårt" starthotell i Burgos. H****
Beskjeden fasade, men supert hotell med suite!
Vi bodde der da vi avsluttet  2014, derfor har vi bilde av det.

Bagasjen - bære eller bringe?

Det ligger vel nok noe tradisjonelt i det å bære bagasjen sin selv og å kunne klare seg med det en har med seg. Klær vaskes og henges bak på sekken til tørk osv. Maks anbefalt vekt er som jeg har nevnt 10% av kroppsvekten, og da det er innberegnet medbrakt vann.
De fleste pilegrimene starter nok der. Vi har også gjort det. Vi har båret vår noe overlessede ryggsekker opp heile "Mordarbacken" på "El Camino Francés", nemlig opp til O'Cebreiro.

På grunn av oppståtte problemer underveis, har vi valgt å få kjørt bagasjen på flere etapper. Sist gang så var det en vond skulder jeg hadde slitt med en stund før avreise. Den blei skikkelig vond på første etappe, ned fra Roncesvalles og det endte opp med Ibux og Paracet og en telefon til "Jacotrans" for å bestille ryggsekktransport.

Vel, vi pådrar oss jo noen små skavanker opp gjennom årene, så denne gang har vi bestemt oss for å la "Jaco-Trans ta seg av alle etappene.
Systemet funker fint. Du snakker med hotellet, får en konvolutt hvor du legger pengene for transporten oppi, skriver opp bestemmelsesstedet, hotell og adresse og feste det til ryggsekkene.
Så ringer du til Jacotrans, men normalt gjør hotellet det for deg.

Prisene er €7 pr sekk pr dag.

Denne gangen bestilte jeg for heile vandringen på nettet, betalte og fikk bagasje-tagger med reiserute over mail. Da er alt "taima og tilrettelagt" og vi behøver ikke ringe for hver dag. Billigere blei det også - €6 pr sekk pr dag.
Det er flere firma som driver med dette, men vi har gode erfaringer med Jacotrans. Linken til Jacotrans finner du her.
eller her: http://www.jacotrans.com/

Det er en "hake", du må ha en reservert adresse hvor de skal levere ryggsekkene. Dessverre så har de fleste herbergene ikke forhåndsreservering.

Der var jeg vel gjennom alt det med utstyr ?!

Nei, ikke helt!
Vi må jo ta bilder. Et godt, lett og raskt kompaktkamera står på ønskelisten og blir nok anskaffet før avreise. Det forrige bader i ei av Europas største elver!
Vi tar med mobiler, ladere og sånn duppedings som du kan lade mobilene i underveis.

Siden jeg skal prøve å skrive litt blogg under vandringen, så må jeg jo ha med et nettbrett. Til forrige vandring kjøpte jeg en sånn i...
minibrett som bare veier halvparten av en vanlig i....
Det funker bra.
Noen blogger og bøker om pilegrimsvandring har også med pakkeliste, men det vil jeg ikke legge ut, da behovet er svært så forskjellig både mht til årstiden en vandrer og personlige behov.
Husk også å ha med en varm genser til kveldsbruk.

Nå går jeg heller over til nye teamer...neste gang...i neste innlegg.

Ha en fortsatt god Pinse !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar