Vin
Pilegrimen har ikke vandret langt på sin veg mot Santiago før han stifter bekjentskap med vinens verden. Først kanskje som "nogo attåt" til middagen (La cena), som en styrkedråpe under marsjen, noe som jeg ikke anbefaler da det lett kan bli en sløv nedtur etterpå!; som en del av en rituell handling, i spanske kirker får riktignok ikke menigheten smake på vinen, men den er en viktig del av "La Comunión" - Nattverden.Men ikke minst fordi du allerede på dag 3 hvis du starter i Roncesvalles, rett etter Alto del Perdón begynner å vasse i vindruer. Vel, ikke bokstavelig, men du går på en smal grusvei med vindruene rett i veikanten på begge sider, slik at du kan plukke. Men ikke gjør det, nasking, umoralsk, jo det også, men du vet aldri hva de er sprøytet med og dessuten er vindruer sure, sies det.
Altså, når du kommer ned fra Alto del Perdón, kommer du rett i et av Spanias mest kjente vinområder DO Navarra, før Viana noen dager etter, går dette over i det enda mer kjente DOC Rioja og du fortsetter blant vindruene like til rett før Santo Domingo de la Calzada, som ligger ikke langt fra grensen til Castilla y León. Samfulle 6 dagsetapper i vinens rike!
Naturlig nok vil det påvirke mange pilegrimer ved valg av drikke til maten, det gjelder også gamle øllhunder.
Spania er altså et vinland, det vet nok de fleste,først og fremst et rødvinsland, men også gode kvitviner finnes. Når det gjelder Caminoen og vindistrikter er DO Navarra og DOC Rioja nevnt, andre området vi går gjennom er DO Tierra de León og DO Bierzo. I tillegg regnes DO Ribera de Duero, som regnes som "nesten" like god på rødvin som DOC Rioja som lokalt til Burgos, vi går ikke gjennom der, det ligger ca 75km sør for byen, ved, med Aranda de Duero som sentrum.
Det kan være greit, kan hende, å presentere noen begreper i forbindelse med vinen vi møter på Veien, og begynner med noen forkortelser jeg allerede har brukt: DO og DOC.
De er spanske kvalitetsbetegnelser på vindistriktene.
DOC - Denominación de Origen Calificada - er den høyeste
DO - Denominación de Origen - den nest høyeste.
Av de områdene som Caminoen går gjennom er det bare La Rioja som har DOC, resten av de jeg har nevnt er DO
På tredje nivå finner vi "Vino de calidad con indicación Geografica" - vindistrikt som er kandidater til å bli DO.
Fjerde nivå er Vino de la Tierra - distrikter som produserer vin som ikke er så utsøkt som DO. Disse regnes også som bordviner.
Nederst på lista er Vino de Mesa - bordviner.
Hvis du kommer over begrepet "Vinos de Pago" eller DO de Pago så er det viner fra spesielle vingårder eller vinerier med de mest utsøkte viner. Denne kategori ligger endog høyere en DOC.
Nå er det ikke bare vindistriktenes karakterer som teller, men også lagringstiden. Her opererer man med følgende typer.
Jóven: (eller sin crianza)- Ung vin - under to år
Crianza - minst to år gamle og med minst 6 måneder på fat.
Reserva: tre år med et år på fat
Gran Reserva: minimum 5 år med 18 måneder på fat.
Dette gjelder rødvin (vino tinto), for hvitvin (vino blanco) er lagringstidskravene mindre.
Lagring skjer vanligvis på eikefat (barrica de roble). "Cosecha" , innhøstingsåret står vanligvis på flaskene.
For de spesielt interesserte kan jeg nevnte at den vanligste druesorten langs "Veien" er Tempranillo, noen av rødvinene er kun laget av disse druene, men mange produsenter blander opptil flere andre drueslag oppi som f.eks Garnacha, Macabeo, Albariño.
Det står på flaska.
Øll (Cerveza)
Øll har nok ikke samme klang generelt blant pilegrimene som vin, Øllet har ingen liturgisk betydning i kirken og ses heller ikke så ofte på middagsbordene til pilegrimene som vin.
Men det drikkes øll blant pilegrimene.
Både underveis og som ved avslutning av etappen. Ingenting er som en kald pils når du er kommet fram varm, stivbeint og litt trett!
Men jeg vil, som sagt, predike kraftig mot å ta i for hardt underveis, helst kun drikke vann.
Men...
Det finnes kilder som tydelig viser at øll også var populært blant fortidens pilegrimer. Blant annet dette som jeg fant litt oppe på veggen i katedralen i Burgos:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar