tirsdag 10. mai 2016

Forberedelser - Reiserute

Reiserute:

Som  "taima og tilrettelagt:"

Fecha Día Etapa De A KM
15.jun 1 SVG Barcelona
16.jun 2 Barcelona Burgos
17.jun 3 1 Burgos Hornillos del Camino 21
18.jun 4 2 Hornillos del Camino Castrojeriz 20,2
19.jun 5 3 Castrojeriz Frómista 25,2
20.jun 6 4 Frómista Carrión de los Condes 20,5
21.jun 7 5 Carrión de los Condes Moratinos 30
22.jun 8 6 Moratinos Bercianos del Real Camino 19,9
23.jun 9 7 Bercianos del Real Camino Mansilla de las Mulas 26,4
24.jun 10 8 Mansilla de las Mulas León 18,6
25.jun 11 León
26.jun 12 León Barcelona
27.jun 13 Barcelona
28.jun 14 Barcelona SVG

Totalt blir det det 182 km fordelt på 8 etapper noe som gir ca 23 km pr dag i snitt.
De totale kostnader for oss to er budsjettert til kr 37.000 inkludert  fly til og fra Barcelona, tog til Burgos og fra Léon og 8 transporteringer av to ryggsekker. Overnattinger og et stipulert beløp til mat og drikke er også kalkulert inn. I tillegg til  en "currency adjustment" på ca kr 3.000 for å dekke inn valutaendringer etter at budsjettet ble satt opp i høst.

Det som kommer utenom er eventuelle taxier ,metro og transporter lokalt,  inngangspenger. shopping og sånt.

Ruten skal være forholdsvis flat og ligger mellom 800 og ca 1000 meter over havet.

Temperaturen er vi litt spent på. Det kan bli ganske hett der i juni og ikke så mange skyggefulle partier. Akkurat i dag er det overskyet småregn og ca 15°C både i Burgos og León. På snitt skal temperaturen være noen grader  lavere i juni enn i juli-september, så jeg tror at det kan bli rett så behagelig.
Litt regn må vi regne med. I fjor var det 6 dager med regn i hele juni, så i med samme denne juni så blir dewt 1-2 dager med regn. Det bleier jo ikke å regne heile dagen, som regel får en alt på ein gang i noen heftige byger.Ei nyttig bok i forberedelsene:Jeg har hatt god nytte av denne lille boka til John Brierley:
"A pilgrim's guide to the Camino de Santiago. St. Jean - Roncesvalles - Santiago.
Jeg har stort fulgt oppsettet i den da jeg planla etappene. Noen ganger har jeg foretatt litt justering pga grunn av hotellene. Boken er veldig god på herberger, men det er ikke alltid lett å finne hoteller som passe helt til etappeoppsettet her.
Oversiktlige kartskisser med avstander og løypeprofil og viktige ting som "vannhull" og severdigheter underveis.


Mat og drikke:
Her er hva jeg skrev om mat og drikke og daglig forbruk før turen i 2014. Jeg tror jeg kan la det slippe gjennom uendret:


Det stipulerte NOK 1000 pr. dag er nok også noe for høyt. Det skal dekke kost, apotekvarer som gnagsårplaster, eventuelle medisiner, nødvendig utstyr, inngangspenger på ev. severdigheter mm, og også dekke uforutsette utgifter. + vann!.Kosten blir en vesentlig del av dette, men det begrenser seg selv. Basert på de bestemmelsene vi gjorde på vandringen i 2012 i de gode erfaringene vi gjorde av den så består kosten av først  av en solid frokost, med bla yoghurt på hotellet, over halvparten av hotellene har frokosten inkludert i den prisen vi har beregnet. 
Underveis er det to forhold som er viktige å ta hensyn til: 
1) Få i seg nok næring og væske.
2) Sørge for at magen er stabil og ikke begynner å krige underveis.

Du må ta inn en god del væske, alt etter hvor varmt det er, og du må drikke jevnt og før du blir tørst. Egentlig er det bare vann som gjelder her, øll og andre drikkevarer drar væske ut av kroppen. Jeg kan ikke si her hvor mange liter det går med pr dag, for det varierer fra person til person og er avhengig av temperatur, gangefart og distanse.
Mange benytter seg av de mange drikkefontener med "agua potable" en finner underveis. Disse er nok trygge vannkilder i seg selv, men vi tok ikke sjansen på at magen skulle krølle seg til, så vi brukte bare flaskevann. Vi hadde alltid en liter med flaskevann hver med oss.Vi hadde faktisk aldri mageproblemer, bortsett fra et snev undertegnede hadde en morgen etter at øllregningen ble litt tyngre enn beregnet,og som forsinket avmarsjen noe, men det gikk fort over.

Vi spiste ca hver andre time, for det mest "bocadillo de jamón serrano" (baguette med serranoskinke). Disse ga trygg næring og noe salttilførsel og var ikke for sterk for sarte norske mager. Noen ganger våget vi oss ut på en suppe eller liten varmrett. 

Siste pausen på etappen kalte vi opp etter en svart drikk av amerikansk opprinnelse som i utgangspunktet ble laget for å piffe opp husmødre, men etter at de fjernet ingrediensen som førte til denne effekten og heller kjørte på med uimotståelig reklame, ble gjort til verdens mest kjente "softdrink".  
Vel, denne drikken hadde en viss effekt på oss og vi så fram til denne pausen, sikkert like vel fordi det nærmet seg slutten på etappen som selve virkningen av denne drikken.

Det å drikke øll eventuelt vin til maten underveis på etappene var det en del som gjorde, men etter vår mening så virker det sløvende og bidrar til mindre energi til resten av dagen. 
Vi drakk derfor kun vann til maten og sparte øll og vin til vi var kommet i mål.

Vi tok gjerne en øll og to etter endt etappe og unnet oss et skikkelig måltid - "cena" -
enten på overnattingsstedet eller en nærliggende "restaurante", med god mat og drikke, gjerne med en lokal spesialitet. Noen restauranter og hoteller har også egne pilegrimsmenyer som er forholdsvis enkle og billige, men ofte både  velsmakende og mettende.

Vi regner med å følge samme kostopplegget også i neste "Camino" , og ut fra det kan vi kanskje redusere "kostøret" og diverse til NOK750 pr dag.  Da ligger vi på et totalbudsjett på NOK 35.000, men det er før flyreisen og togreisene er bestilt og i boks.

Hvordan er så tilstanden?

Jo det står greit til, formen er brukbar. I en alder av 66 år så er ikke akkurat "Stolzekleiven opp" eller "Nuten opp" på programmet, men jeg har i alle fall lagt bak meg nok kilometer traskende på landeveien til at jeg føler meg godt nok rustet til å ta fatt. Det samme gjelder min kone. 

Mesteparten av utstyret er på plass. Vi har i år anskaffet nye ryggsekker av mer dagsturstørrelse og besluttet å få transportert hovedbagasjen mellom overnattingsstedene.

Vi må sjekke om utstyret fra forrige tur er i orden.

Spansken?

Her en dag tok jeg meg i å bruke spanske ord i engelsken, da jeg skulle sende noen ord til en sjakkvenn. Det må være et godt tegn på at tilstanden er bedre enn på lenge !
2 kommentarer:

  1. Tusen takk for at du har delt adressen til denne bloggen på Facebook. Jeg er selv ivrig vandrer og pilegrim og gleder meg til å følge dere fra Burgos til Leon. Gikk fra Burgos til Santiago i februar i fjor og gikk der også en sommer for lenge siden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar. Jeg syns selv det er kjekt å lese om andre vandreres opplevelser, erfaringer og anbefalinger og ønsker med bloggen å bidra litt til den "litteraturen" som finnes.

      Slett