onsdag 1. juni 2016

14 dager igjen - Burgos

Burgos

14 Dager igjen!


Ja, nå er det bare to uker igjen - 14 dager !  
Været i Burgos  meldes til 18°C og sol, León 19°C og sol, Akkurat det samme som hjemme i Sandnes der det er 19°C , men overskyet og trussel om regn.
Det er nok en stigende tendens i temperaturene i Nord-Spania, men jeg håper de vil holde seg på under 30°C!
Har vi kontrollen?
Ja, stort sett. Det gjenstår vel å kjøpe noen småting som vi ikke har tenkt på enda, og tenke litt over pakkingen. Den blir ikke så intens og utvelgelsen ikke så hard nå som vi har Jacotrans til å kjøre hovedbagasjen. Jeg har en følelse av at vi av forskjellige grunner har tatt litt lettere på treningen denne gangen, men bevares vi skulle ha nok km bak oss til å tåle de 8 etappene fint.


Burgos

Da er det vel på tide å presentere startbyen Burgos. Bildemateriellet er fra forrige tur i 2014, da vi avsluttet her.
Burgos ligger ved elven Arlazón, på kanten av høysletten "La Meseta" og 860moh. Byen har 177.100 innbyggere (2015 tall), noe som er 35.plass i populasjon blant Spanias byer.
En liten by i spansk målestokk, bare litt over dobbel så stor som Sandnes. Du, som jeg blir vel litt overrasket over størrelsen. "Alle" har jo alle hørt om Burgos, men kanskje ikke "alle" om mange av de andre byene som ligger foran på lista!
Det skyldes selvfølgelig byens historiske og kulturelle betydning og kanskje ikke minst Katedralen, hvor selveste "El Cid" ligger begravet.
Ikke langt fra sentrum ligger Atapuerca hvor de har funnet spor av mennesker fra 900.000 år tilbake!. Du passerer faktisk dette stedet på etappen, ca 15km før du entrer Burgos på vandringen.
Også i mer historisk tid, under Celtoibeerne og romerne var det bosetning i området, men selve byen blei grunnlagt av den kastiljanske greven Diego Rodriguez Porcelos i 884, først som en festningsby, men siden som hovedstad i Castilla som da var et "condado" som kan oversettes med grevskap, en vasallstat under kongen av León. Seinere ble dette grevskapet til et eget kongedømmet og ble etter hvert større og større, ved erobringer og giftermål og blei til selve lokomotivet i "La Reconquista", kampen mot maurerne. Burgos var for det meste hovedstad i Castilla nesten like fram til 1500.
Burgoskatedralen blei først bygget i årene 1221-1230, men seinere oppgradert og påbygd flere ganger, heilt fram til 1700 tallet.
Som sagt, Burgos har en tradisjonell historie politisk og kulturelt som den kan være stolt av.
Ikke fullt så ærerikt er det at Burgos under "Guerra Civil" -Borgerkrigen 1936-39 også var hovedstaden i den delen av Spania som tilhørte Franco og falangistene!
Første gang jeg hørte byen nevnt var i Burgos-prosessen i 1969 da seks medlemmer av ETA blei dømt til døden av en militærdomstol, ja tre av dem faktisk to ganger til døden!  Etter sterkt press fra utlandet, kirken ved paven (to av de dømte var prester!), men også store demonstrasjoner innenlands valgte Franco-regimet å gjøre disse om til fengselsstraffer. De blei alle benådet i 1977 etter Francos død.
I ettertid var kan denne episoden ses på som begynnelsen på slutten på Franco-diktaturet, da folk begynte å våge å demonstrere og protestere mot regimet.
I dag er Burgos en koselig by med mange attraksjoner. Stille og fredelig med et langt lavere tempo enn f.eks Barcelona og Madrid,
Med mye å se på, ikke minst alle de små festlige skulpturene rundt omkring i byen. Festningen, Burgoskatedralen og El Cid-statuen og mye annet.
Burgos er verdt et besøk også for de som ikke er på vandring.


Nedenfor kommer noen smakebiter i form av bilder tatt i 2014.
(Noe ustrukturert og stort sett i den rekkefølgen de blei knipsa.)

Palacio de los Blasones H****

Hotellet  vår i Burgos. Både i 2014 og nå!

Utsikt over by og land fra festningen:


Rodrigo Díaz de Vivar (født 1044 i Vivar nær Burgos, død 10. juli 1099 i Valencia
"El Cid Campeador"
En sekvens med "El Cid"
Arco de Santa Maria

Río Arlanzón


Litt kaffe og te, faktiskRenfe (Red Nacional de Los Ferrocarriles Españoles)
Spanias NSB
Inn og kjøpe togbilletterDet er mulig at flere av bildene blir forsynt med tekst en av dagene, men dette var hva jeg rakk i dag, to uker før vi reiser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar