mandag 6. juni 2016

9 dager igjen - Hvor lang tid bruker vi på etappene?

Skeiv og på støle bein, med det går på fram i brukbart tempo!
(Bildet er tatt i 2014 på vei til Pamplona)

Hvor lang tid bruker vi på etappene?

For å kunne svare på dette må vi en nesten svare som han grekeren med fablene, Æsop, som svarte "gå!" på et tilsvarende spørsmål.
Hvorpå vandreren som hadde stilt spørsmålet, litt snurt begynte å gå. Like etterpå ropte Æsop svaret etter ham; hvor lang tid det ville ta ham å nå bestemmelsesstedet. Æsop måtte jo se hvor fort han gikk!

Det er jo vanskelig å legge ut noen standard "mal" for hvor lang tid en kan påregne på hver etappe da det ute på "caminoen" er pilegrimer med høyst forskjellig fysisk form og alder.

Noen veldig få har jeg sett jogge, hvor lenge de holdt vet jeg ikke, men de fleste har et rimelig greit gå-tempo. Du vil også se de som sliter med formen eller en skade mm, men som med en imponerende stamina og utholdenhet kommer i mål etappe etter etappe. Disse pleier normal å starte tidlig og ta korte pauser og er gjerne i mål ikke så veldig lenge etter oss.

Hva er så et "rimelig greit gå-tempo"?
Den "standarden" jeg nå setter opp må være satt med utgangspunkt i våre egne erfaringer.
På treningsturene hjemme ligger jeg på mellom 9.00 og 10.00 minutt pr km.

Noen ganger litt under, som i dag da jeg prøvde den nye turstien ved Hafrsfjorden og gjorde 12,25 km på 2:01,26 inkludert noe fotografering på de siste 6 km. På utferden brukte jeg 53:48 på 6:00 km. En fin treningstur og en slags generalprøve.









Alderen har jo krevd sitt, bevegelsene er tregere og "spensten er som en tepose" (sitat hentet fra en fotballkommentator), men dette er "cruiser-speeden som kan holdes en god stund.   

Altså 6 km pr time, da gjøres vel en gjennomsnitts "camino"-etappe på 23km unna på ca 4 timer?

Men slik blir det ikke!  Det kan det være mange årsaker til. Den toale lengden du skal gå, mil etter mil, dag etter dag, heten, ryggsekken osv. Men kanskje det viktigste; dette er ikke en treningstur. du går etter hva som er behagelig og du skal nyte det du gjør. Du skal ha tid til å se, samtale og tenke!  Noen ganger senker du litt på tempo og går sammen en stund og veksler noen ord med noen du har tatt igjen.

Noen mennesker, blant annet jeg selv må alltid telle, beregne og budsjettere. Er du som meg, kan det være en god begynnelse å beregne 15 minutt pr km. i effektiv gange. Vi går nok vanligvis litt fortere, men du må heller ikke la "skjemaet" bli noe stress, men heller et hjelpemiddel til å beregne når du kommer fram, og når du må starte for å komme fram før det f.eks. begynner å bli for hett.

Så, 4 km i timen, på en gj.snitts 23 km blir det 5,5-6 timer gange.
I tillegg må du beregne vannpauser hver 5.km, totalt ca 30 minutter en lunchpause på 30 minutter og til slutt en "kulturpause" på ca 1 time.
Kulturpauser er alle stopp du gjør for å besøke kirker og historiske steder eller minnesmerker eller annet av interesse, også de stopp du gjør for å fotografere. Noen ganger byr anledningen seg til å delta på en messe i en kirke du passerer underveis. Alt dette er "budsjettert" som kulturpauser.
Totalt må du da regne med 7,5 - 8 timer på en gjennomsnittetappe.

For all del, vi stresser  særlig ikke med å holde skjema, men det gir en pekepinn hvordan vi ligger an i løypa.

Vel, nå seg jeg av notatene fra forrige tur at vi nok gjorde noen etapper av tilsvarende lengde opptil et par timer raskere inn dette, men da uten særlig lange kulturpauser, litt kortere lunch og vannpauser og kanskje ned mot 12 minutt pr km på enkelte partier, men så vidt jeg husker var det mange kjølige morgener på den vandringen med gode temperaturer å holde et jevnt godt tempo i.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar