søndag 19. juni 2016

Etappe 3 (14) - Castrojeriz - Fromista 19.juni 2016 - 25,2 kmNok en fin etappe mellom to byer med noenlunde lík befolkning og høyde over havet.
Castrojeriz med 600 innbyggere og 810moh og Frómista med 800innb og 790moh og en distanse på 24,5 km. Ut fra dette skulle en tro at det var heilt flatt, men det var det ikke


Klargjør for start kl 09:04


Første del gikk litt nedover mot Río Odrilla, så etter broen begynte det "på opp" , det ble noe over 2 km med ganske tøff stigning både i terreng, puls og pustefrekvens.

"En dejlig bakke" som jeg litt flåsete tøft sa til noen danske damer vi traff på toppen.

Jaja, men de lo iallefall av det. De trodde at nordmenn vandret rundt i ensom tilstand i de norske  "bjergene" og at dette måtte være en enorm omstilling for oss.

Vi måtte jo komplettere kunnskapen deres med at det var en viss trafikk også i fjellene våre og at vi til og med møtte og preiket med folk som gikk motsatt og ikke bare tok igjen eller traff på et sted en tok seg en pause.


Over Río Odrilla etter ca 2kmSå begynner oppstigingen.


Denne høyden, Alto Mostelares (900moh) kom etter omkring 3,5 km og ga en fin utsikt i 360 grader og vi kunne følge heile veien tilbake til Castrojeriz med Borgen på toppen.
Toppen!Her kan vi se heile veien tilbake til Castrojeriz med borgen på toppen av "fjellet".
Uværskur og rastepkass på toppen.

Før nedstigningen, en advarsel !Bratt?


I alle fall såpass at sykkeltreneren valgte å sende elevene sine utfor en etter en i god avstand. 
Men det var ikke noe problem å gå ned.
Som ofte når det er bratte bakker på grusveier var denne forsynt med et slags betongdekke de første meterne. Dette dekket er hardt å gå på og kan være glatt når det er vått.


Overraskende fruktbart... ..og så bortetter hveteåkeren, eller var det kanskje havre? (for å sitere en kjent NRK sportsreporter)

Nei, det var hvete (trigo), det er definitivt det mest dyrkede kornslaget her oppe.


Fuente del Piojo etter ca 7 km


..så like etter , 9 km - til Albergue de San Nicolás som ligger for seg selv på sletta.

Dette herberget er drevet av "Confraternita San Jacopo di Compostella", et italiensk brorskap med hovedsete i Perugia,(Italia). Inn å få stempelAnlegget er også en "ermita" til ære for San Nicolás, en helgen som hos oss endte opp som selveste "Julenissen", men det er en annen historie.
En "ermita" er et kapell eller en liten kirke som er tilegnet en helgen. Disse ligger vanligvis på et isolert sted, derav navnet

Et lite besøk inne i "La Ermita de San Nicolás", 


Like etter, over Puente de Itero eller også kalt Ponte Fitero..broen går ikke over Itero eller Fitero som en kanskje skulle tro, men over "Río Pisuerga, som danner grensen mellom provinsene "Burgos" og "Palencia".

Og nå: "Palencia"For at vi ikke skal være i tvil hvor vi er:


Lunchen, "same procedure.." inntas i "Itero de la Vega" eller ca 11 km.
Så, den der broen har altså fått navnet sitt ikke etter elva, men etter landsbyen den fører til eller ligger like ved.
Canal del Pisuerga, etter ca 13 km.
Vi hadde jo gått og lurt på hvordan de fikk vannet de svære områdene. Litt regn var det jo, men de måtte nok mere til. Vi hadde sett noen svære "rigger" eller vanningsstativ med hjul tidligere som sprutet vann over markene, men hvor fikk de vannet fra?

Her fikk vi altså svaret:
Av informasjonen er kunne vi se at "Canal de Pisuerga går sammen med et enda større kanalsystem: Canal de Castilla",Caminando, caminando
voy buscando libertad,
ojalá encuentre camino
para seguir caminando.
(Victor Jara)

Vandrende, vandrende
leter jeg etter frihet,
å om jeg kunne finne vei
ved å fortsette å vandrePilegrimspositur 
Hm, har jeg gått litt for lenge nå, har jeg gått i en slags "pilegrimsgamp"?


Ikke så mye skygge å finne her oppe, men nå nærmer vi oss Boadilla

Boadilla del Camino - etter 19,2 km og temmelig nøyaktig 5 timer


Denne kirken har fått ekstra tilhengere. Storkereir på taket.

Siste pausen, 30 minutter, unnagjort i Boadilla, så ut på veien igjen... for de siste 6 km.


Denne karen trenger til en .. eh,ja..
Klokka er 14:40, vi har vært ute i nesten 6 timer og det begynner å bli varmt.Vet noen hva denne veksten er, så vil jeg gjerne ha inn en melding eller kommentar,  plz.

Etter omtrent 1,5 km møter vi den største kanalen i dette systemet:
"Canal de castilla"."Canal de Castilla" er 207 km lang. Den er 11-22 m bred og 1,8-3 m djup. Den har tre forgreninger og er knyttet sammen med elvene Río Pisuerga som vi passerte ved Itero  og Río Carrión.
Kanalen blei påbegynt i 1753 og innviet 1849.
Her er en av disse akvaduktene som fører vann til vanningsanleggene:


Innzoomet detalj av "vannrenna".

.
Litt overrasket kom vi til denne saken rett før vi toget inn i Frómista. "Denne saken" er en sluse, en
såkalt "firedobbel sluse".
Det viser seg at kanalen først og fremst var tenkt til å få til en god forbindelse med det den gang fjerne  Meseta. Den var altså tenkt til båter og ikke tørre enger.
Da høydeforskjellen fra høyeste til laveste punkt i "Canal de Castilla" er på 150 meter. Det vare da nødvendig å bygge hele  49 sluser av varierende størrelse og utseende langs den 207 km lange kanalen for å få trafikken til å flyte rundt.


Las Esclusas de Frómista  - Slusene ved Frómista
Vi ankommer hotellet i Frómista etter 25,2km og litt under 7 timer.Vi kom fram til Fromista og Hs* Camino del Santiago som ligger uptown Fromista ca 300-400m fra Caminoen. Det er drevet av en abuela (besta) og har greie og reine rom. Et MiniTV høyt oppe på veggen i Spansk stil, en bra sittesalong  som fellesrom. Men ikke noe annet enn frokost. Vi var muligens de eneste gjestene på stedet, det virker rart da det har fått veldig god score på booking.com.

De snakket ikke et ord annet enn castellano, men det gjorde ingenting for Ingeleiv fikk med seg det grøvste  etter fakter og geberder da infoen fra besta kom mens jeg ikke var helt tilgjengelig! 

Middagen blei inntatt downtown Frómista, etter å ga studert en engelskspråklig meny som var noe upresis for å si det mildt, der de f.eks hadde blanda pepper og paprika!

Måtte få tak i en spansk en for oppklaring. Middagen var ellers god og billig.

En vandrer bør legge seg tidlig får å kunne starte opp neste dag mens temperaturene er greie.

Temperaturene er på vei her oppe i Nordre Castilla, i morgen skal de være sånn noenlunde greit, men de tre beste dagene blir det over 30!


Hs* Camino de SantiagoIglesia de San Martín de Tours
Kirke i romansk stil, en av de best bevarte fra denne epoken i hele Europa.
Bygget på slutten av 1000-taller (Siglo XI), først som kloster.
Pedro González Telmo (1185-1246)
Født i Frómista - død i Santiago de Compostela.
Kanonisert som San Thelmo


Iglesia de Santa Marìa del Castillo
Kirke i Gotisk stil fra 1500-tallet (Siglo XVI)
 ***

Noen betraktninger fra direktereferatet gjort samme kveld:
"Det slår oss meir og meir hvor viktig El Camino er for de stedene den går gjennom. Ikke minst for hotell og spisesteder og "vannhull", men nok også butikker og til og med så faller det nok noen slanter på kirkene som donativo eller på lysautomaten!


Det er selvfølgelig noen lokale folk på restaurantene og i gatene i disse småbyene, men de fleste vi treffer har en litt spesiell gange som tyder på at de har vært en stund på vandring. Mange av dem har du sett både en og flere ganger før. Flere har du også snakket med underveis. 


I tillegg til de mange andre "ting" Veien er, er den også en industri".Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar